Geert Oerlemans

Geert Oerlemans is hartpatiënt en heeft de ziekte van Parkinson. Zijn werk als weginspecteur bij Rijkswaterstaat lukt niet meer. Hij krijgt ondersteuning van het maatschappelijk werk van WijZijn. Lees zijn verhaal.

“Hoewel ik al drie hartinfarcten heb gehad, maak ik me het meest druk om de ziekte van Parkinson. Bij een hartaanval – een goede – ben je in een keer weg. Bij Parkinson weet ik minder goed wat ik kan verwachten. Ik heb een operatie gehad en loop nu met een kastje rond voor deep brain stimulation. Het zorgt ervoor dat mijn handen niet meer trillen en ik nog enigszins kan functioneren. Maar veel dingen kan ik niet meer. Vissen bijvoorbeeld. Of trombone spelen. En fietsen durf ik niet meer, ik ben al twee keer gevallen. Om maar niet te hoeven nadenken ben ik hele dagen aan het klussen. Ik breek dingen af en bouw ze weer op. Beter dan de hele dag televisie kijken, toch?

Relationele problemen

Toen een paar maanden geleden de huur niet meer zo stipt betaald werd, belde Natasja van het eropaf-team van WijZijn bij me aan. Waarschijnlijk was zij getipt door de verhuurder. De huurachterstand was binnen een week opgelost, maar de maatschappelijk werkster had al snel in de gaten dat er meer speelde. Mijn vrouw en ik hadden relationele problemen. Na de diagnose Parkinson stortte ik me volledig op mijn werk. Iedere avond lag ik uitgeteld op de bank. Praten over mijn gezondheid deed ik niet, ik wilde mijn vrouw er niet mee lastig vallen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat we uit elkaar zijn.

Vertrouwenspersoon

Praten met de maatschappelijke werkster ging me wel goed af. Het voelde meteen vertrouwd. Ik moet me goed bij iemand voelen anders werkt het niet, dan vertel ik niks. De eerste gesprekken deden we met z’n drieën, maar inmiddels hebben mijn vrouw en ik ieder een eigen vertrouwenspersoon. Mijn vertrouwenspersoon heet Marlies. Zij zorgt ervoor dat ik niet bij de pakken neerzit, ook al vind ik het soms moeilijk om positief te blijven. Ze helpt me ook met mijn financiën. En komen we er samen niet uit, dan roept ze de hulp in van de financieel adviseurs van WijZijn. Ik spreek haar iedere twee weken, maar als er eerder iets is, kan ik haar bellen. Dat doe ik niet hoor, ik probeer dingen toch altijd eerst zelf op te lossen.

Toekomst

Hoe ik na mijn scheiding alleen verder moet, weet ik nog niet precies. Ik zou wel anders willen wonen, een woonvorm met gezamenlijk eten bijvoorbeeld, maar hiervoor kom ik niet in aanmerking. En als ik straks afgekeurd word voor mijn werk, wat moet ik dan? Hoe zit het met mantelzorg? Waar krijg ik een taxipasje? Ik hoop dat Marlies me hier ook bij kan helpen, want alles zelf uitzoeken en regelen lukt me waarschijnlijk niet.

Praten lucht op

Vroeger was ik keihard, kon ik de hele wereld aan. Dat is wel even veranderd. Maar ook nu nog zal ik nooit zelf om hulp vragen. Toen die mij echter werd aangereikt heb ik hem met beide handen aangepakt. Praten lucht op. Ik geef dat ook als tip voor anderen mee: praat over je problemen, ook met je partner. Als mensen voor een deep brain stimulation in aanmerking komen, dan wil ik ze als ervaringsdeskundige best bijstaan!”