Lynn van Oers

Lynn van Oers werkt als opbouwwerker in de Roosendaalse wijk Kortendijk. Haar sociale hart gaat sneller kloppen van de mooie burgerinitiatieven die in Roosendaal ontstaan met de Voor-elkaar-teams. Lees hier het verhaal van Lynn.

“In 2012 wilde een groep Roosendalers iets doen voor hun buurt. Ze merkten dat sommige buren zelden buiten kwamen en weinig geld te besteden hadden. Zodoende werd een kerstdiner georganiseerd. Het was een groot succes! De mensen kregen de smaak te pakken en wilden graag meer doen om eenzaamheid en armoede in de wijk aan te pakken.

Voor-elkaar-teams helpen mensen vooruit

Inmiddels is het 2018 en zijn in 8 wijken in Roosendaal Voor-elkaar-teams actief. Vrijwilligers en ervaringsdeskundigen proberen bij mensen achter de voordeur te komen om kwetsbaarheid te signaleren en te voorkomen dat mensen buiten de boot vallen. Mijn WijZijn-collega’s en ik ondersteunen de teams hierbij. Tezamen dragen we bij aan netwerkversterking van kwetsbare mensen. Door onze steun worden of blijven mensen zelfredzaam. Hun zelfvertrouwen groeit en ze komen de deur weer uit. Om deel te nemen aan een buurtactiviteit bijvoorbeeld. Of om weer te gaan werken. Nooit eerder stonden we zó dicht bij de bewoners in de wijk!

In 2017 waren er 75 vrijwilligers actief en werden maar liefst 1.500 huisbezoeken gedaan. Hieraan hielden we 500 cliënten over. Behalve individuele begeleiding voor deze mensen, worden er ook collectieve activiteiten opgezet in de wijk. Bijvoorbeeld een ruilwinkel, taalpunt of wijkrestaurant. Iets simpels als een wekelijks koffieochtendje betekent voor sommige mensen de wereld. Een mooi  bijeffect is dat mensen - zodra ze hun leven weer op de rit hebben - zeer gemotiveerd raken om anderen te helpen. Onze cliënten van vroeger zijn de vrijwilligers van nu. Prachtig toch?

Geen dag is hetzelfde

Mijn rol als opbouwwerker bij WijZijn is om mensen te faciliteren, de drempels weg te halen om hun ideeën voor de wijk ten uitvoer te brengen. In mijn werk laat ik me dus echt leiden door wat er leeft bij de bewoners. Alle dagen zijn anders. Soms moet ik heel creatief zijn om mensen goed op weg te helpen. Soms is het een kwestie van twee mensen of partijen met elkaar in contact te brengen. Vaak ben ik te vinden in wijkcentrum ‘t Dijksteeke. Ik nodig mensen van harte uit om langs te komen. Met een vraag of idee of gewoon voor een kopje koffie!”